1. mai 1950 grunnla Erling G. Lund firma Turbilkontoret Drammen. Han hadde drevet med lastebiltransport i flere tiår og også busstransport et par år tidligere. Turbilkontoret var i utgangspunktet en felles sammenslutning av flere lastebileiere men ble i 1950 formelt stiftet som eget firma og overtatt av Erling G. Lund. Selskapet hadde to egne busser. I 1947 fikk han kjøpetillatelse for en Dodge buss som fikk karosseri hos Drammens Karosserifabrikk. Denne ble engasjert av så vel Studioteateret og Riksteateret på turne i både inn- og utland. Bla. en 100 dagers turne til Kirkenes og til Tysklandsbrigadene i Tyskland. I 1948 bygget Lund en topp moderne turbuss med regulerbare seter og toalett inne i bussen. Bussen ble bygget på et Panhard chassis med karosseri fra Modum Karosserifabrikk. Den ble benyttet på så vel korte som lengre turer i inn og utland. Italia, Holland, Tyskland samt at våre naboland Sverige og Danmark var populære reisemål. Turer til Strømstad og Arvika var populære handleturer. Skiturer til Norefjell, Blefjell og Golsfjellet var populære dags og weekendturer. I 1954 bygget Lund en ny buss til kjøring for Riksteateret, denne kjøringen fortsatte til 1957.
I 1957 startet fru Edel Lund opp Drammen Konsert- og Teaterbyrå. Byrået ordnet med billetter til Drammens Teater samt til teaterforestillinger i Oslo. I 1960 var My Fair Lady en kjempesuksess med 30 busser til Oslo. Men bussrekorden var Sonja Henies isshow i 1953 med 32 busser fra Drammen. Forestillingen ”I krig og kjærlighet” var også en stor suksess. Det gjaldt å være tilpasningsdyktig så i 1953 bygget Lund en buss med ekstra stort bagasjerom bakerst. Dette fordi det var populært å kjøpe kjøkkenbenker og toaletter i Sverige.
60 tallet vet vi lite om og er derfor meget interessert i å komme i kontakt med personer som sitter på bilder, avisutklipp eller historier fra denne tiden.
I 1975 solgte Lund Turbilkontoret til I/S Askerruten og Arvid Skogheim. Selskapet hadde en buss som ble overtatt av I/S Askerruten.